13 Eylül 2011 Salı
kış hazırlıkları
İzmir'De havalar oldukça sıcak hala ama kış hazırlıkları son sürat tamamlanıyor artık. Tatil öncesinde patlıcanlarımı oyup kurutmuştum. Karnıyarıklık patlıcan, kırmızı dolmalık biber ve yapraklar da almıştı yerini dondurucuda. Dönüşte de ilk iş taze fasülye hazırlayıp koydum dondurucuya. Dönüşte de benim en büyük karın ağrım olan şişe domateslerinden yaptım (foto çekmedim) 10 kilo domatesten yaptım daha yapacağım ama birden çok fazla yapınca sıkılıyorum açıkcası.
Bunlarda kırmızı biber turşusu ve domatesli acı-tatlı biber turşusu. Kırmızı biberleri közlemedim ben haşlayarak hazırladım. Büyükçe bir tencerede haşladım, kabukları soydum. İçine zeytin yağı, sarımsak, maydanoz, azıcık tuz ve sirke ekledim. Bakalım nasıl olacak.
Acı-tatlı biber turşusunu ise yetur'la lezzet karelerinde okumuştum. Benim elimde aynı biberden yoktu. Elimdekilerle denedim.
Daha barbunya, dolmalık biber alınıp hazırlanacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ay harika çok özeniyorumm böyle marifetli hanımları görüncee maşallah bende olurum inşallah:)
YanıtlaSiliyi günlerde sağlıkla yiyin inşallah.. sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık sağlıklı günlerde afiyetle yersiniz.ben de salça ve kurutmaları yaptım şimdi kuruttuğum biberlerden toz biber yapacağım..sevgilerimle
YanıtlaSilben de ufaktan başladım hazırlıklara.kırmızı biber turşusu tarifin ilgimi çekti denemk isterim.seninkinin benzerini kayınvalidem maraş biberi ile yapıyor,inanılmaz lezzetli oluyor.ama acı olduğu için pek yiyemiyoruz.bu şekilde çok hoş olur sanırım.tarif için teşekkürler..
YanıtlaSilayy ama bunlar çok güzel görünüyorrr...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık. Afiyetle ve sağlıkla yemek nasip olsun inşallah. Yapmazsak olmuyor. Bende pazar günü biraz bişeyler yaptım.
YanıtlaSilellerine sağlık afiyetle yiyin canım bende yapıyorum 3-4 şişe yapıp kaldırıyorum hem yormuyor bu kış domates almamaya kararlıyım sos şeklinde hazırlayıp kaldırıyorum:)
YanıtlaSilEllerine sağlık...
YanıtlaSilBen bu yıl çok tembelim çok...
Annem yapsın biz yiyelim modundayım:))
Afiyetle yiyin inş.
Selam,
YanıtlaSilBizde domatesi hazırladık ama kırmızı biberi yapmak istiyorum en iyisi alıp bende halledeyim. Haşlayınca daha kolay olabilir. Peki ben acemiye bir kavonaza bu malzemelerden yaklaşık nekadar koyacağımı söyleyebilir misin? Hiç yapmadımda.
Atlı karınca saol:))
YanıtlaSilEmine teşekkürler:))
Bilge salçayı geçen yıl yapmadım ilk kez ben. Aldığım da bu yıla bitmedi (az kullanırım) Bu yıl yine yapmayacağım. Domateslerin eski tadı kalmadı....
Filiz ben severim bunu. İçinde zeytinyağıda varya turşudan çok meze-salata tadında. Ama sizin acısı da pek güzel oluyordur:))
Özlem saol,
YanıtlaSilDilek kesinlikle yapmalı. Yaz günü bile domadesler damarlı damarlı. Kışın ne yapacağız. Ben salçayı da çok sevmem, domates kokmalı yemekler bana.
Hatice ben daha çok doğruyorum. 15 şişe falan oluyor benimkiler. O yüzden yaparken doğramak kolayıma geliyor. Kullanacağım zamanda gerekirse rondodan geçiriyorum.
tadınadoyamadım anneler olmasa ne yapardık. Tarhanamı da ben annemden alıyorum. İyi oluyor...
suhuba ben de çok tecrübeli sayılmam. Bir kaç yıl önce yapmıştım ilk kez. Nedense daha sonra yapmamıştım.
YanıtlaSilKırmızı biberleri haşladıktan sonra çekirdeklerini çıkartım iri iri dilimliyorum. Kavanoza yerleştiriyorum. Maydanoz ve sarımsağı (zevke göre ayarlarsın) aralarına ekledim. Yarım litrelik kavanozlardı benimkiler. Her birine yarım küçük çay bardağı zeytin yağı, birer çay kaşığı kadar tuz ve 2-3 çorba kaşığı sirke ekledim. Vakulyarak kaldırdım.
Allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin ellerinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim:))
YanıtlaSil