15 Mayıs 2012 Salı

çilekli dondurma...



Kabul havalar şu günlerde yeniden bozdu. Hoş burada hala sıcak bir hava var, basık-kötü...Ama sabah haberlerde Kars'a dolu yağdığını görünce dumur olduk resmen. Avrupa'ya da dün kar yağmış. Doğa ciddi ciddi SOS veriyor...

Neyse konuyu dağıttım sanki. Dondurma mevsimini açmayan yoktur sanırım. Hoş bizim evde hiç kapanmıyor o ayrı mesele...Marketlerden de dondurma alıyorum ama ben yeniden ev yapımı dondurlamalara başladım. Bu kez çilekli dondurma. Geçen yıl denememiştim bunu. Malum şu renk veren böceğimiz çıktı ya pembemsi şeyleri almayı bıraktık. O zaman biz de evde kendimiz yaparız dedik.

Dondurmanın malzemesi basit. 1 kilo süte 1 çorba kaşığı salep. bir su bardağından az eksik şeker, çilek, damla çikolata...

Sütü, salebi ve şekeri tencerede karıştıra karıştıra kaynattım önce. bir süre kaynadı sonra altını kapattım. İçine dondodan geçirdiğim çilekleri ekledim. Bu arada ben dondurma için kutu süt değil, direk inekten gelen açık-yağlı sütü kullanıyorum.

Geçen yıl yaparken dondurucuya satın dondurma kapları ile koymuştum. Bu kez çelik tencere ile koydum ki çeliğin soğukluğu belki farkeder diye. Bazen 1 saatte, bazen yarım saatte bir çıkartıp karıştırdım. Ara karıştırmalardan birinde damla çikolata ekledim. İlk başta erir diye eklemek istemedim. Yukarıda bir ara karıştırma fotosu var. İlk önce üstü-kenarı buz tutuyor ortası sıvı oluyor. Karıştıramayana kadar devam ettim.

Oğluşlar afiyetle tüketiyorlar. İlk fotoğraflardaki çilekler bahçemden. 2 kök çileğim vardı. Tadı bile pazardakilerden o kadar faklı ki..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder